DDTECH Genel Müdür Yardımcısı Onur Turan, konuk olduğu NTV Sektör Emlak programında dijital imzanın faydalarından, güvenilirliğinden, hangi sektörlerde kullanıldığından, neleri değiştirdiğini ve gelecekte neleri değiştirebileceğini anlattı.

Dijital imza nedir?

2004 yılında yayınlanan 5070 sayılı kanunla hayatımıza giren dijital imza, herhangi bir evrakı imzalama veya imzalanması üzerine başka bir alıcıya göndermeye ihtiyacı olan kişi, kurum ve kuruluşların kullanabileceği, tüm kağıtsız imzalama yöntemlerini birleştiren çevrimiçi imzalama platformudur. Dijital imzanın elektronik verilerle birlikte belgenin bütünlüğünü koruma altına alan ve değiştirilmemesi için her türlü datanın arkasında saklandığı söyleyen DDTECH Genel Müdür Yardımcısı Onur Turan, kaydedilmesi, arşivlenmesi bakımından büyük kolaylıklar sağlamasıyla birlikte şirketlerde kağıtsızlaşmanın sağlanması ve maliyetlerin düşürülmesi bakımından da son derece önemli olduğunun altını çizdi.

Dijital imza nasıl fayda sağlar?

Dijital imza, tüm cihazlarla uyumlu platform ve mobil uygulamalar ile dokümanları istediğiniz yerden imzalamanızı olanak sağlar. Bununla birlikte yazdırma/tarama, kağıt, kargo/kurye, fiziki arşiv gibi maliyetlerden tasarruf etmenizi de sağlamaktadır.

Dijital imzada güvenlik nasıl sağlanıyor?

Dijital imzanın, normal bir imzadan daha güvenli olduğunu ifade eden DDTECH Genel Müdür Yardımcısı Onur Turan, dijital imza platformunda imzalanan tüm dokümanların zaman damgası, konum bilgisi ve imzacı sertifikası ile birlikte yüksek güvenlikle şifrelenerek sisteme aktarıldığını ve ISO standartlarına uygun bir şekilde korunduğunu söyledi.

Dijital imzayı kimler kullanır?

Fortune 500 şirketleri, hastaneler, sigorta sağlayıcıları, bankalar ve kredi birlikleri, okullar, devlet daireleri, sivil toplum kuruluşları, küçük işletmeler, serbest çalışanlar ve danışmanlar halihazırda dijital imzayı kullanmaktadır.

Dijital imza nerelerde kullanılır?

Satış teklifleri, satın alma sözleşmeleri, işe alma sözleşmeleri, gizlilik anlaşmaları(NDA’lar), rekabet etmeme(NCC’ler), çizelgeler, kira ve konut satış sözleşmeleri, vergi belgeleri, banka formları, sigorta belgeleri, okul formları, izin belgeleri, model ve ürün sunumlarında dijital imza kullanılmaktadır.

Yenilikçi servis: Dijital Kurye

Dijital imza platformuna ek olarak dijital kimlik doğrulama teknolojilerinin birlikte kullanılabileceği Dijital Kurye denilen yenilikçi bir servisi de hayata geçirdiklerini söyleyen DDTECH Genel Müdür Yardımcısı Onur Turan, “Biz şirket olarak kendimize dijital dönüşüm ajansı diyoruz. Bunu söylememizdeki amaç sadece yazılım geliştiren bir şirket değil, insanların ihtiyaçlarını uçtan uca analiz edip ona göre çözümler geliştiren bir şirket olmamız” diyerek Dijital Kurye sisteminden de bahsetti. Dijital Kurye, imzalatılmak istenilen belgelerin, dijital olarak doğrulanan kişilerle uzaktan ya da kapıda imzalanmasını ve imza süreci tamamlandığında, belgenin hem gönderici hem de imzacı ile paylaşılmasını sağlayan bir platform olduğunu ifade eden Turan, sürdürülebilirlik ve doğaya katkı bakımından Dijital Kurye ile imzalanan ve toplanan belgelerin dijital olarak arşivlenmesiyle kağıt ve kaynak tasarrufu sağladığının da altını çizdi.