Onur Turan - 2021 DDTECH İddialı Ürün ve Çözümlerin Yılı Olacak - Capital Dergisi

Bilişim Vadisi’nde 3 yeni şirket kuran DDTECH, 2021’de B2C pazarda iddialı ürünler ile motor community ve otomotiv sektörü için bir son kullanıcı uygulaması lanse edecek. DDTECH ayrıca global pazar hedefi doğrultusunda Avrupa’daki ilk ofisini açacak.

Kendisini Türkiye’nin ilk “Dijital Dönüşüm Ajansı” olarak tanımlayan DDTECH, 2017 yılında bir start-up olarak başladığı yolculuğunu, global pazarda yer alma ve ürünlerini yurt dışına ihraç etme hedefi ile sürdürüyor. Ürünlerinin lisans yapısını, dil özelliklerini ve tüm sertifikasyonlarını bu hedeflerini destekleyecek şekilde oluşturuyor. Ar-Ge faaliyetleri ve yerli çözümleriyle dijital ekosistemin ihtiyaçlarını giderecek yeni ürünlerin üzerinde çalıştıklarını ifade eden DDTECH Ürün ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Onur Turan “Yaptığımız her toplantı, dinlediğimiz her müşterimiz bizi yeni ürünler geliştirmeye ve ihtiyaç duyulan dijital dönüşümün eksik yerlerini tamamlamaya itti.” diye konuşuyor.

Onur Turan, DDTECH’i anlatmaya sorularımızı yanıtlayarak devam ediyor. DDTECH’ in kuruluş öyküsünü sizden dinleyebilir miyiz?

Türkiye’nin ilk “Dijital Dönüşüm Ajansı” dediğimiz ve ”DX Starts Here” sloganıyla yola çıkan DDTECH, 2017 yılında bir start-up olarak kurulan ve kısa sürede ciddi sayıda ürün gamına ulaşan bir şirket. Global hedeflerine ulaşmak ve pazarda farklılaşmak isteyen müşterilerimizin dijital dönüşüm ihtiyaçlarını gerçekleştirebilmeleri için en doğru ve güvenilir ortak olma hedefini taşıyoruz. Bunun için Ar-Ge faaliyetlerimiz ve yerli çözümlerimizle ekosistemin ihtiyaçlarına çözüm olacak yeni ürünlerin üzerinde çalışıyoruz. Yüksek hedefleri olan bir teknoloji start-up’ı olarak başladığımız yolculuğumuza, 4. yılımızda kendi Ar-Ge ve yazılım ekiplerimizle birlikte, geliştirmeyi ve projelendirmeyi bir bütün olarak gören, kendi ürünlerini ortaya çıkarmış ve bu ürünleri şirketleştirme yolunda emin adımlarla ilerleyen, yaklaşık 100 kişilik bir scale-up olarak devam ediyoruz. Gücümüzü, güvenilir ve alanında uzman ekibimizden alarak, güçlü adımlarla ilerliyor ve her gün yeni bir başarıya imza atıyoruz. Ekibimizi en değerli kaynağımız olarak görüyoruz.

“Dijital dünyayı çok iyi bilen bir ekiple çalıyoruz”

Kendinizden ve DDTECH’ deki görevinizden bahsedebilir misiniz?

2006’da Marmara Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme bölümünü bitirdim. 6 ay kadar kalite sistem mühendisi olarak çalıştım. Askerlik görevini yaparken, Doğuş Otomotiv’in Management Traniee programı ilanını gördüm. O programa başvurdum ve binlerce yeni mezun arasından seçildik. Aylarca donanımlı bir eğitim alarak, çalışmaya başladık. Volkswagen’de satış ve satış sonrası departmanlarda çalıştım. Toyota’da bir fırsat görerek oraya transfer oldum. Burada yaklaşık 3 yıl pazarlama ve ürün ekibinde çalıştım. Çalıştığım markayı temsilen ODD (Otomotiv Distribütörleri Derneği) ve OSD (Otomotiv Sanayicileri Derneği)’de pazarlama komitesi üyesi olarak yer aldım. Ardından sektör değiştirerek, Turkcell’de 4 yıl kurumsal satış yöneticisi olarak çalıştım. Satış tecrübesi sonrası Turkcell’in smart places ekibinin başına geçtim ve birlikte 3 yıl boyunca 4 yeni ürün üzerinde çalıştık. Yurt içinde ve yurt dışında dijital dönüşümü anlattık. 2019 yılının 4. çeyreğinde Turkcell’den ayrılarak, kurumlara, siber güvenlik ve dijital tasarım projeleri için çeşitli ürün ve çözümler sunan kendi şirketimi kurdum. 2020’den bu yana da, bu konuda tecrübeli ve yetkin yol arkadaşlarımla DDTECH’de çalışıyorum. Ürün ve pazarlamadan sorumlu genel müdür yardımcısı olarak görev alıyorum. Ekip olarak pazarlamanın 7P’sinden sorumluyuz. Şirketimizin Ar-Ge çalışması yaptığı alanlarda ürün ve çözümler ortaya çıkarıyor, bunları paketleyerek pazarda konumlandırmaya çalışıyoruz. Yeni kurulmuş, küçük ama çok yetenekli bir ekibiz. Dijital dünyayı çok iyi bilen bir ekiple çalışmanın faydalarını iş çıktılarımızda da görmekten kendi adıma çok mutluyum.

Her sektörde müşteri odaklı uçtan uca çözümler

DDTECH, hangi alanlarda nasıl çözümler üretiyor ve hangi sektörlere katma değer sağlıyor?

DDTECH olarak yola dijital imza ve dijital arşiv konularıyla çıktık. Dijital imza teknolojisindeki geliştirmelerimizi tek bir platformda topladık ve tüm imza yöntemlerini içinde bulunduran Türkiye’nin dijital imza platformunu kullanıma sunduk. Biyometrik tanıma ve doğrulama teknolojileri geliştirmeye başladık. Üzerinde çalıştığımız teknolojilere odaklanarak, pazarda know your customer (KYC) ve digital onboarding olarak bilinen uzaktan müşteri edinimi çözümleri konusunda, uçtan uca ihtiyacı karşılayan ürünlerimizi dizayn ettik. Çok önem verdiğimiz, yüksek özellikli görüntü işleme konusunda, dünya standartlarında kullanılan tüm teknolojilere hakimiz. Bu alanda adına DDEye adını verdiğimiz platfomumuzu ürünleştiriyoruz. Siber güvenlik alanında distribütör olarak temsil ettiğimiz Trapmine ürünümüz ve yine kendi geliştirdiğimiz ve yakında lanse edeceğimiz Securebox ürünlerimizle pazarda yer alıyoruz. Tüm bu çözümleri birbirine bağlayan dijital süreç yönetimi ve özellikle pandemi dönemi sonrası daha da popüler hale gelen uzaktan çalışmayı destekleyecek çözümlerimizle de pazarda yer alıyoruz.

Başta finans sektörü, gsm operatörleri, araç kiralama şirketleri, enerji dağıtım şirketleri olmak üzere, tüm sektörlerden kurumsal müşteriler için ürünlerimiz ve çözümlerimiz mevcut. Yakın zamanda lanse edeceğimiz yeni servislerimiz ile bireysel kullanıcıların hayatlarını kolaylaştırmayı ve daha keyifli hale getirmeyi hedefliyoruz. Son kullanıcının beklentisi tüm sektörlerde sade bir deneyim ile işlemini hızlıca tamamlamak. Bu deneyimi ne kadar kısaltabilir, kolaylaştırabilirseniz müşteri sayınız aynı oranda artıyor. Örneğin, her yeni eve, işyerine taşınmanın kabusu olan doğalgaz, elektrik aboneliği gibi işlemlerin, sunduğumuz çözümlerle 5 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanmasını sağlayabiliyoruz. Müşteriden yola çıkmayan tek bir ürünümüz, tek bir çözümümüz yok. Eğer odak noktanıza müşterilerinizi ve dolayısıyla onların müşterilerini alırsanız, dönüşüm gerçekleştirmek istediğiniz alanda, en nokta atışı değişimi gerçekleştirebiliyorsunuz. İşletmeler için gerçek dijital dönüşümü; bir iş sürecindeki bütün bileşenlerin ve verilerin dijital ortamda yaratılıp, tüm deneyimin dijital dünyada tamamlanması olarak tanımlıyoruz. Müşterilerimizin talepleri en fazla, süreçlerini dijital hale getirmek, kağıtsızlaşma, verimlilik, müşteri memnuniyetini arttırma ve siber güvenliğin sağlanmasında yoğunlaşıyor.

Üç yeni şirket, iddialı ürünler ve Avrupa’da ofis

DDTECH’in, önümüzdeki 3 yılda yurt içi ve yurt dışında ulaşmayı planladığı hedefler hakkında neler söyleyebilirsiniz?

DDTECH olarak 2020 yılının sonunda Bilişim Vadisi’nde 3 yeni şirket kurduk. Bu şirketlerimizden ilki bünyesinde Ar-Ge ve development faaliyetlerimizi topladığımız DDTECH Teknoloji. İkincisi, uzun süredir üzerinde çalıştığımız, doğrulama teknolojilerini birleştirilmesinden oluşan ürünümüzü temsil etmek ve global hedeflere çok daha hızlı koşmak amacıyla kurduğumuz Dijital Doğrulama Teknolojileri şirketi. Son olarak hem dijital imza platformu, hem doğrulama teknolojileri hem de rota optimizasyonu yeteneklerini bir araya getirerek, pazarda büyük bir ihtiyacı karşılayacağını düşündüğümüz çözümümüzü Dijital Kurye adıyla şirketleştirdik. Bu şirketlerimiz büyük hedefleri olan ve yatırım almaya başlamış olarak faaliyetlerini sürdürüyorlar. Ayrıca, 2021 yılını DDTECH için B2C pazarda iddialı ürünler lanse edeceği bir yıl olarak planladık. Yılın ilk yarısında motor community için bir son kullanıcı uygulaması lanse etmeyi planlıyoruz. Yılın ikinci yarısında ise ciddi bilgi birikimine sahip olduğumuz bir alan olan otomotiv sektörü için son kullanıcı uygulaması lanse edeceğiz. Her iki uygulama da Türkiye’de ses getireceğini düşündüğümüz değerli projelerimiz. Kurulduğumuzdan bu yana global pazarda yer alma ve ürünlerimizi yurt dışına ihraç etme amacı güdüyoruz. Ürünlerimizin lisans yapısını, dil özelliklerini ve tüm sertifikasyonlarını bu hedeflerimizi destekleyecek şekilde oluşturduk. Bu hedefimizi destekleyici bir adım olarak, 2021 yılının ikinci yarısında Avrupa’daki ilk ofisimizi açmayı planlıyoruz. Türkiye için, insanımız için, tüm dünyada adımızdan söz ettireceğimiz güzel projelerimiz için çok çalışıyoruz. Hedeflerimiz büyük, inancımız tam. Ekibimize sonuna kadar güveniyoruz. Bizi izlemeye devam edin